Kategoriler

Yenile

Yolcu uçağını restorana dönüştürüyor

 Belçika'da, 7 yıl boyunca bir ''uçak restoran''da garsonluk yapan Yavuz Kılıç, memleketi Kayseri'de de aynı projeyi gerçekleÅŸtirmek için kolları sıvadı.

22 yıl yolcu uçağı olarak hizmet veren ve 5 yıl önce uçuÅŸ süresi dolan Airbus A300 tipi yolcu uçağı, 31 yaşındaki giriÅŸimci Yavuz Kılıç tarafından parçalar halinde Ä°stanbul'dan Kayseri'ye getirildi. 

Melikgazi Ä°lçesi Komando Caddesi'nde küçük bir tepeye yerleÅŸtirilen yolcu uçağı yapılacak düzenlemelerle yaklaşık 200 kiÅŸilik bir restorana dönüştürülecek. 

GiriÅŸimci Kılıç,  Belçika'da doÄŸduÄŸunu ve bu ülkede uzun süre garsonluk yaptığını söyledi.

2000 yılında Belçika'da restorana dönüştürülen bir uçakta 7 yıl çalıştığını anlatan Kılıç, şöyle konuÅŸtu:

"Uçak restoranda iÅŸi bırakınca kendi iÅŸ yerimizi açtık. Ama aklımızda hep bir 'uçak restoran' açma fikri vardı. Sürekli hurda uçakların ihalelerini takip ediyordum. En sonunda geçen yıl Ä°stanbul'da böyle bir uçak olduÄŸunu öğrendim ve hayalimi gerçekleÅŸtirmek için satın aldım. Uçağı Ä°stanbul Atatürk Havalimanı'ndan altı parça halinde Kayseri'ye getirdik. Projemizi de Türk ve Belçikalı mühendislerin çalıştığı bir ÅŸirket hazırladı. Hayalimi yıllarca beraber çalıştığım iÅŸ ortağım Kahraman Yıldız ile hayata geçiriyoruz."

Kılıç, hayalini kurduÄŸu "uçak restoran" projesinin yaklaşık 1 milyon avro maliyeti olduÄŸunu söyledi.

54 metre uzunluÄŸundaki Airbus A300 modelindeki uçağın Ã¼st kısmının restoran, altınının ise mutfak olarak düzenleneceÄŸini ifade eden Kılıç, "Her kanatta 50'ÅŸer kiÅŸilik teras ayrıca pist alanında da 300 kiÅŸilik bir teras olacak. Ä°zin konusunda herhangi bir sıkıntı yaÅŸamadık" diye konuÅŸtu.

Kılıç, Kayseri'nin turizmden daha çok pay almak için büyük adımlar attığını vurgulayarak, Erciyes Kayak Merkezi'ndeki yatırımların ve kentin Kapadokya'ya olan yakınlığının önümüzdeki yıllarda turist sayısının artıracağını düşünerek, böyle bir projeye baÅŸladıklarını kaydetti.

Kayserililerin de restorana dönüştürülmüş bir uçakta yemek yemeyi seveceÄŸini belirten Kılıç, "Kayseri halkının büyük bir kısmı uçaÄŸa binmemiÅŸ. Merak edip gelenler olacağını düşünüyorum. Uçağın kokpit kısmını çok güzel bir ÅŸekilde düzenleyeceÄŸiz. Misafirlerimiz burada hatıra fotoÄŸrafı çektirebilecek" dedi.

Â