Kategoriler

Yenile

Türk cimnastiği 2019'da ilklere sahne oldu

Türk sporcular, 2019 yılında cimnastikte elde ettikleri derecelerle tarihi başarılara imza attı.

Almanya'nın Stuttgart kentinde geçen ekim ayında düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda halka aleti kategorisinde altın madalya kazanan İbrahim Çolak, büyükler kategorisinde dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk milli sporcu olarak adını altın harflerle Türk spor tarihine yazdırdı.

Tarihindeki ilk olimpiyat deneyimini Rio 2016'da Tutya Yılmaz ve Ferhat Arıcan ile yaşayan Türkiye, gelecek yaz Tokyo'da düzenlenecek oyunlar için 2019'da 4 kota aldı. Şu ana kadar dünya şampiyonu İbrahim Çolak'ın yanı sıra Nazlı Savranbaşı, Ferhat Arıcan ve Ahmet Önder, Tokyo 2020'de Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı.

 

- "2019 yılı bizim için olağanüstü geçti"

 

2019 yılının değerlendirmesini yapan Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, "Branşımız açısından 2019 yılı bizim için olağanüstü geçti. Sporcu sayımızdaki artış ve elde edilen sonuçlar açısından cimnastik branşı için başarılı bir sezon oldu." dedi.

Milli sporcuların 2019 yılında elde ettiği derecelerden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Çelen, "Ülkemizin ve federasyonumuzun en unutulmaz anı, milli sporcumuz İbrahim Çolak'ın altın madalya alarak kürsünün en üstünde yer alması oldu. İstiklal Marşı'mızın okunduğu o inanılmaz anı tarif etmek çok zor. Yıllarca hep ucundan kaçırdığımız, ha geldi ha gelecek dediğimiz başarılara ulaşmak ve çalışmamızın karşılığını aldığımızı görmek gurur verdi." ifadelerini kullandı.

 

- "Olimpiyat kotaları başarılarımızı taçlandırdı"

 

Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda Ahmet Önder'in de gümüş madalya aldığını hatırlatan başkan Çelen, "Paralel aletinde Ahmet Önder'in aldığı gümüş madalya ile mutluluğumuz ikiye katlanmış ve toplamda elde edilen 4 olimpiyat kotası başarılarımızı taçlandırmıştır. Aldığımız bu madalyalara sevinirken, finalde Ferhat Arıcan ile küçük bir farkla kaçırdığımız madalya da bizi üzdü." diye konuştu.

Milli sporcuların elde ettiği başarıların ardından gelen tebriklere de değinen Suat Çelen, "Bir haklı gururu da yarışmadan hemen sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sporcumuzu araması, dünya sporunun en büyük yöneticisi Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach'ın yanımıza gelerek 'tarih yazdığımızı' söylemesi ve bizi kutlaması ile yaşadık. Bu madalyalar geleceğe daha umutlu bakmamızı sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

 

- "Başarılarımızın tesadüfi olmadığını göstermek istiyoruz"

 

Başkan Çelen, kazanılan başarıların büyük emekler sonucunda geldiğini vurgulayarak, "Başarılarımızın tesadüfi olmadığını göstermek ve milletimize Tokyo'da yeni mutluluklar yaşatmak için gayretlerimiz ara vermeksizin devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Cimnastiğin Türkiye'de daha tanınır ve kurumsal olması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Suat Çelen, "İlk dünya madalyalarımızın kazanıldığı ekim ayının ikinci haftası, yönetim kurulumuz tarafından cimnastik haftası, altın madalyanın alındığı ekim ayının ikinci cumartesi günü ise cimnastik günü olarak ilan edildi. İnanıyoruz ki bu tarih, cimnastiğin yapıldığı tüm illerde şenlik havasında geçecektir." ifadelerini kullandı.

2019'da yoğun bir programı geride bıraktıklarının altını çizen başkan Çelen, şunları söyledi:

"Yurt içi ve yurt dışında yapılan 43'er yarışma faaliyetinin yanı sıra 53 kurs, 6 seminer ve 31 kampla çok yoğun bir yılı tamamlamış olduk. 35 altın, 45 gümüş ve 34 bronz madalya elde ederek çalışmalarımızın karşılığını aldık. Diğer taraftan branşlarımız arasında olan ve yarışması bulunmayan pilateste düzenlediğimiz 61 kurs ve 25 seminer ile bilinçli antrenörler yetiştirerek bu alanın gelişmesini sağlamayı amaçladık. Bu yıl başlatılan 3-6 yaş grubu için genel cimnastik hareket eğitimi antrenörlük kursları, faaliyetlerimiz arasına yeni eklenen parkur branşı da ileride yapılacak çalışmalarımıza önayak oldu. Faaliyetlere hazırlık amacıyla uluslararası hakem kursuna katılım sağlanmış, ayrıca antrenörlük kursu için de FIG (Uluslararası Cimnastik Federasyonu) nezdinde girişimde bulunulmuştur."

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, verdikleri destekten dolayı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na, Spor Genel Müdürlüğüne, sporculara ve ailelerine, antrenörlere, kulüplere ve emeği geçen herkese teşekkür etti.