Kategoriler

Yenile

Tarihi referandumda yaş sınırı düştü

Ä°skoçya'nın bağımsızlığına iliÅŸkin yarın yapılacak tarihi referandumda oy kullanabilecek 16 ve 17 yaÅŸlarındaki Ä°skoç gençler, ülkelerinin geleceÄŸiyle ilgili karar verme sürecinde yer alabilecekleri için heyecanlı olduklarını ifade ederken, bağımsızlık halinde hükümetin ücretsiz eÄŸitim fırsatıyla daha fazla iÅŸ imkanı saÄŸlamasını istiyorlar.

Ä°skoç ile Ä°ngiliz hükümetleri arasında iki yıl önce imzalanan Edinburgh AnlaÅŸmasıyla 16 yaÅŸ ve üzerindeki gençlerin oy kullanabilmelerine karar verildi. 16 ve 17 yaşında yaklaşık 110 bin gencin yarınki kritik referandumda oy kullanmaları bekleniyor. Böylece BirleÅŸik Krallık genelinde ilk defa 18 yaÅŸ altındaki Ä°skoç gençler, ülke için kritik öneme sahip bir konu üzerinde söz sahibi olacak.

Ä°skoçya'nın yaklaşık 600 bin nüfuslu en büyük ÅŸehri Glasgow'da, bağımsızlık yanlısı, birlik destekçisi ve kararını vermemiÅŸ 3 Ä°skoç genci AA'ya konuÅŸtu.

17 yaşındaki lise öğrencisi Max Merrill, referandumun tüm Ä°skoçya için heyecan verici bir fırsat olduÄŸunu dile getirdi.

Ãœniversitede siyaset bilimi ve tarih okumak istediÄŸini, bu nedenle siyasete ilgisi olduÄŸunu belirten Merrill, "Oy vereceÄŸim için çok heyecanlıyım. Böylesine tarihi bir oylamada ve ilk defa siyasi bir etkinlikte yer almak benim için harika bir ÅŸey. Sabırsızlanıyorum" dedi.

Referandumda "bağımsızlığa hayır" oyu kullanacağını söyleyen Merrill, "Bu kararı vermemin arkasındaki temel sebep, Ä°skoçya'nın BirleÅŸik Krallık'ın parçası olarak dünya genelinde ÅŸimdiye kadar birçok baÅŸarıya imza atmış olması. Bu baÅŸarıları tepme riskini almamak gerek, ilerleyen bir ülkeyi durdurmak yazık olur" ifadelerini kullandı.

Merill, fikrinin nasıl oluÅŸtuÄŸuna yönelik ise "Referandumun düzenleneceÄŸi haberleri gelmeye baÅŸladığında Ä°skoçya'nın sadece ama sadece BirleÅŸik Krallık'ın parçası olarak kalmasını istedim. Büyük bir ekonomik krizi yeni görmüş ülke için bu durumun ülkeyi sallantıya götüreceÄŸini düşündüm. Daha sonra her iki kampanyanın bilgilerini incelediÄŸimde, 'hayırcıların' tartışmalarının arkasındaki beraberliÄŸi, 'evetçiler' de ise fantastik dünyayı gördüm, en sonunda evet oyunun çok fazla risk taşıdığı kararına vardım" diye konuÅŸtu.

Ailesinin de kendisi gibi birlik yanlısı olduÄŸunu belirten Merill, "Ancak onların etkisinde kalmadım, bağımsız olarak kendi kararımı verdim" dedi.

Yarın düzenlenecek referandumda her iki tarafa da ÅŸans dileyen Merill, "Ãœlkemin geleceÄŸini deÄŸiÅŸtirme kapsamında sesimi duyurabildiÄŸim için, oyumu verebileceÄŸim için çok mutluyum" diye konuÅŸtu.

"'Hayır' kampanyasının taktikleri kararsız kalmama sebep oldu"

Pakistan asıllı 16 yaşındaki lise öğrencisi Rabiah Sıddık ise kararsız olduÄŸunu dile getirdi. Müslüman bir aileden gelen Sıddık, referandumun gündeme geldiÄŸi ilk zamanlarda birlik yanlısı olduÄŸunu ancak zaman içerisinde fikrinin deÄŸiÅŸtiÄŸini fark ettiÄŸini, ÅŸimdi ise kararsız olduÄŸunu bildirdi.

Sıddık, ilk zamanlarda "hayır" kampanyasını desteklemesinin sebepleri arasında "güvenlik konuları" ve "Ä°skoçya'nın BirleÅŸik Krallık'ın parçası" olmasının yattığını ifade ederek, "Ancak daha sonra kararsız kalmama sebep olan ise 'hayır' kampanyasının taktikleri, korku tellallığı yaparak insanları etkilemeye çalışmasıydı. Halen kararsızım ancak 'evet'e doÄŸru eÄŸilimliyim. Sanırım bağımsızlığın Ä°skoçya'yı zenginleÅŸtireceÄŸini düşüyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Oylamadan "bağımsızlığa evet" sonucu çıkması halinde kendisi gibi genç nüfus için yeni kurulacak Ä°skoç hükümetinden ne gibi talepleri olacağının sorulması üzerine de Sıddık, Ã¼lkede yüksek öğretimin ücretsiz olmasını ve üniversite mezunları için daha fazla iÅŸ olanağı yaratılmasını isteyeceÄŸini dile getirdi. Sıddık, "Ancak ücretsiz eÄŸitimin sonunda iÅŸ olanağı sunulmalı, sadece ücretsiz eÄŸitim alıp, diplomayı haketmek bir ÅŸeye yaramıyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Kendi ülkemde değişiklik yapmak istedim"

16 yaşındaki Eloise Reinhardt ise referandumun belki bir daha Ä°skoçların karşısına çıkmayacak büyük bir fırsat olduÄŸunu dile getirerek, "Ben bağımsızlıktan yana oy kullanacağım. Kampanyaların ilk baÅŸladığı zamanlarda hep sınırdaydım, 'bağımsızlığa evet' kampanyasının bakış açısını daha iyi benimsediÄŸimi hissettim, ancak her iki taraftan da edindiÄŸim bilgiler sonrasında bağımsızlık yanlısı olduÄŸuma kesin karar verdim" dedi.

Reinhardt ayrıca, ailesinde çoÄŸu bireyin bağımsızlık yanlısı olduÄŸu ancak halen kararsızların da bulunduÄŸunu belirterek, "Ä°lk baÅŸlarda ailemde sert görüş ayrılıkları yaÅŸandı ancak referandum tarihi yaklaÅŸtıkça herkesin daha fazla bağımsızlık yanlısı olmaya baÅŸladığını fark ettim. VatandaÅŸların yarın oylarını kullanması çok önemli. Ne yönde oy kullanacakları önemli deÄŸil. Bir oy, bir oydur" diye konuÅŸtu.

"Evet" kararını alma nedeninin sorulması üzerine de Reinhardt, "Birisi bana '5 milyonun arasında tek bir ses olmak, 65 milyon arasında tek ses olmandan çok daha iyidir. Kendi ülkende her zaman daha fazla etki bırakabilirsin' demiÅŸti. Bunu duyduÄŸumda çok etkilendim ve kendi ülkemde deÄŸiÅŸiklik yapmak istediÄŸimi, inandığım ÅŸey için sesimi duyurmayı düşündüm" yanıtını verdi.

Reinhardt, Ä°skoçya'nın bağımsız olması halinde Ä°skoç hükümetinden "ücretsiz eÄŸitim" üzerinde çalıştığını görmek isteyeceÄŸini çünkü bunun kendisi için çok önemli olduÄŸunu kaydetti.

Yapılan son anketlere göre, bağımsızlık yanlısı ve karşıtlarının oranı birbirine çok yakın seyrediyor. Anketlerin Ã§oÄŸu "bağımsızlığa hayır" diyenlerin oranını az da olsa önde olduÄŸunu gösteriyor. ICM ÅŸirketinin son anketine göre, katılımcıların yüzde 41'i bağımsızlığa "evet", yüzde 45'i ise "hayır" dedi. Kararsızların oranının ise yüzde 14 olduÄŸu bildirildi.

" Ä°skoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunun sorulacağı yarınki referanduma Ä°skoçya genelinden 4 milyondan fazla seçmenin katılması bekleniyor.

Piyasaların korkusu İskoçya'da bağımsızlık senaryosu

Ä°skoçya tarihi referanduma ilerlerken küresel piyasalar bağımsızlık senaryosunun yaratabileceÄŸi risklerden ve belirsizlikerden dolayı geliÅŸmeleri endiÅŸeyle izliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Deutsche Bank Londra Merkezi Kıdemli Stratejisti Oliver Harvey, küresel piyasaların referandumdan "hayır" çıkmasını beklediÄŸini fakat bağımsızlık riskinin fiyatlanandan daha yüksek olduÄŸunu belirtti.

Ä°skoçya'nın bağımsızlığının Ä°ngiltere için olumsuz sonuçları olabileceÄŸini kaydeden Harvey, "Bence hali hazırda piyasalar Ä°skoçya’nın bağımsızlık riskini azımsıyor ve gerekenden düşük fiyatlıyor. Piyasada Ä°skoçya’nın 'hayır' oyu vermesi yaklaşık yüzde 80 olasılıkla fiyatlanıyor. Ä°skoçya’nın piyasalar için yarattığı risk piyasaların tahmininden daha yüksek" görüşünü paylaÅŸtı.

Harvey, Ä°skoçya’nın bağımsızlığı durumunda piyasalarda ilk belirgin etkinin Ä°ngiliz sterlini üzerinde olacağını dile getirerek, "Ä°ngiliz sterlini dolar ve avro karşısında yüzde 4-8 deÄŸer kaybedebilir" uyarısında bulundu.

Ä°skoçya’nın BirleÅŸik Krallık’tan ayrılması halinde ortak kamu borcunda da kendisine düşen payı almasının bekleneceÄŸinin altını çizen Harvey, "Ä°skoçya’nın bu borcu üstlenip üstlenmeyeceÄŸini bilmiyorum" dedi. 

Harvey, Ä°skoçya’nın BirleÅŸik Krallık’tan ayrılması ve ortak para birimine kabul edilmemesi halinde kamu borcundan kendisine düşen kısmı üstlenmeyi reddedebileceÄŸini vurguladı. 

İskoçya’nın bağımsızlığı halinde İngiltere ile ya para birliği içerisine gireceğinin ya da gayri resmi şekilde İngiliz sterlinini kullanmaya devam edeceğinin altını çizen Harvey, İskoçya’daki bankaların yönetim merkezlerinin Londra’ya taşıyabileceğini, bu durumunda oluşabilecek finansal kayıpların ise İngiltere Merkez Bankası tarafında üstlenilebileceğini belirtti.

Uzmanlar, Ä°skoçya’nın ekonomik büyüklüğü dikkate alındığında payına düşebilecek kamu borcunun 50-90 milyar sterlin olabileceÄŸini tahmin ediyor.

 "Bankalar yönetimini Londra’ya taşıyacak"

Merkezi Londra'da bulunan Adam Smith Enstitüsü AraÅŸtırma Direktörü Sam Bowman da konuya iliÅŸkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ben ortak para biriminin kötü bir fikir olduÄŸunu düşünüyorum. Fakat bağımsızlık taraftarları sıklıkla ortak para birimi istediklerini söylüyor. Ä°skoçya bağımsızlığı durumunda sterlin birliÄŸine dahil edilmezse kamu borcu içerisindeki payını da üstlenmemek için gerekli mazerete de sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.

Olası bağımsızlık senaryosunun hem Ä°ngiltere hem de Ä°skoçya ekonomileri üzerinde baskı yaratacağına iÅŸaret eden Bowman, "Ayrılık durumunda bazı bankalar yönetim merkezlerini Londra’ya taşıyacaktır. Fakat bunun Ä°skoçya’nın finansal kapasitesi ile bir ilgisi yok, tamamen AB yasaları kapsamında böyle bir adım atılıyor" görüşünü paylaÅŸtı.

Bowman, bağımsızlık halinde yönetim merkezlerini Londra’ya taşımayı deÄŸerlendirdiklerini açıklayan Royal Bank of Scotland (RBS) ve Lyods Bankacılık Grubu gibi bankaların aslında ana operasyonlarını Ä°skoçya’da tutmaya devam edeceklerini de öne sürdü.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron’ın, bağımsızlık kararı alınması durumunda sınır kontrolleri yapılacağı yönündeki ifadelerini de deÄŸerlendiren Bowman, "Uluslararası ekonomileri etkileyecek bunun gibi adımların atılabileceÄŸine inanmıyorum. Önümüzde Ä°rlanda örneÄŸi var. Ä°skoçya da aynı Ä°rlanda örneÄŸini takip edecektir" yorumunu yaptı.

 "Para birliÄŸi kötü bir fikir"

Ä°ngiltere Merkez Bankası BaÅŸkanı Mark Carney ise olası bir para biri birlikteliÄŸine izin vermeyeceÄŸini belirtirken, Ä°ngiliz hükümeti de olası ayrılık kararı sonrasında Ä°skoçya’nın para birliÄŸinde olmayacağını kaydetti. Buna raÄŸmen Ä°skoçya’da bağımsızlık yanlısı kampanyanın lideri ve Bölgesel Yönetim BaÅŸbakanı Alex Salmond, referandumda evet çıkması durumunda Ä°skoçya’nın Ä°ngiliz sterlinini kullanmaya devam edeceÄŸini söyledi. Fakat bu durumun gerçekleÅŸmesi halinde Ä°skoçya bir anlamda Latin Amerika ülkelerinin dolar kullanmasına benzer bir ÅŸekilde (dolarizasyon), Ä°ngiliz sterlinini Ä°ngiltere ekonomi yönetiminden onay almadan (sterlinizasyon) kullanmaya devam etmiÅŸ olacak.

Bağımsızlığın ekonomik bedeli ağır olabilir

Uluslararası finans uzmanların göre piyasaların endiÅŸe ile beklediÄŸi Ä°skoçya referandumunun sonucunda bir ayrılık yaÅŸanması durumunda, "yeni normalin" oluÅŸması zaman alabilir. Piyasalarda oluÅŸacak belirsizlikler öncelikle hem Ä°skoçya’dan hem de Ä°ngiltere’den sermaye çıkışlarını artırabilir. Åžimdiden Ä°skoçya’da bazı mevduat sahiplerinin bankalardaki hesaplarından yüklü miktarda para çektiÄŸi iddia ediliyor. Akıllara daha önce Güney Kıbrıs’ta yaÅŸanan ekonomik krizi getiren kaos senaryosuna göre sermaye kaçışını engellemek için ek tedbirler alınabilir.

Her ne kadar piyasalarda "hayır" Ã§Ä±kacağı beklense de yayınlanan bazı verilere göre sadece aÄŸustos ayında 27,3 milyar dolarlık sermaye, Ä°skoçya endiÅŸeleri nedeniyle Ä°ngiltere’den çıktı. Uzmanlara göre, yarın yapılacak referandumda "evet" çıkması halinde bu sermaye çıkışı kısa vadede artarak devam edebilir.

Ä°skoçya ilk bakışta yıllık ortalama 6,1 ila 7 milyar Ä°ngiliz sterlini bulan Kuzey Denizi petrol ve doÄŸalgaz gelirleri ile ekonomisini çevirebilecek gibi görünse de BirleÅŸik Krallık’tan ayrılmasıyla memur maaşı, emeklilik giderleri, saÄŸlık hizmetleri ve eÄŸitim gibi temel kalemler nedeniyle ciddi bir sorumluluk altına girecek. 

Öte yandan Ä°skoçya’da hangi para biriminin kullanılacağı da tam olarak bilinmiyor. Olası ayrılık kararının ardında sterlin kullanımına son verilmesi halinde kimi uzmanlara göre Ä°ngiliz sterlinin deÄŸerinde yüzde 15’lere kadar bir düşüş yaÅŸanabilir.

John Lewis, Marks & Spencer gibi önde gelen perakende zincirleri de İskoçya’nın bağımsızlığı seçmesi durumunda ülkedeki tüketicilerin daha yüksek fiyat riski ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Konut sektörünün de geliÅŸmelerden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Konut sektörü alanında uzmanlaÅŸmış Zoopla’dan yapılan açıklamaya göre Ä°skoçya’nın bağımsızlığı piyasalarda kaos etkisi yaratabilir ve Ä°ngiltere’de konut fiyatları ortalama 30 bin sterlin düşebilir. 

Ä°skoçya fon yönetim merkezi

Bağımsızlık halinde Ä°skoçya’nın ekonomik ve mali politikalarını bir an önce oluÅŸturabilmesi için karar verici ve denetleyici kurumlarını en hızlı ÅŸekilde kurarak, piyasalara güven enjekte etmesi gerekecek. Ä°skoçya’nın, adanın geri kalanından ayrılması durumunda Ä°ngiltere hükümeti ile 2016’ya kadar sürebilecek kapsamlı görüşmeler yaparak, finans kuruÅŸlarının varlıkları ve operasyonlarının geleceÄŸi ve kamu borcu gibi son derece önemli baÅŸlıkları netleÅŸtirmesi bekleniyor.

Merkezi Londra'da bulunan Yatırım Yönetim DerneÄŸi (IMA) verilerine göre, Ä°skoçya’da geçen yıl yönetilen toplam fonun büyüklüğü yaklaşık 560 milyar sterlin seviyesindeydi. Merkezi Ä°skoçya olan yaklaşık 500 fon yönetim ÅŸirketi bulunduÄŸu da tahmin ediliyor.

 Ä°skoçya bağımsız olmalı mı

Hafta sonunda yapılan ve yayınlanan son anketlerin çoÄŸu "bağımsızlığa hayır" diyenlerin az da olsa önde olduÄŸunu gösterdi. Ä°skoç halkına yarın yapılacak referandumda " Ä°skoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. "Bağımsızlığa evet" sonucunun çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından Ä°skoçya 24 Mart 2016'da BirleÅŸik Krallık'tan resmen ayrılacak.

"Müslümanlar 'evet' diyor"

Ä°skoçya bölgesel hükümetinin Dış Ä°liÅŸkiler ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Hamza Yusuf, Ä°skoçya'da yaÅŸayan Müslümanların çoÄŸunun bağımsızlıktan yana olduÄŸunu söyleyerek, "Bence Ä°skoçya'daki Müslüman toplumun 3'te 2'si referandumda 'bağımsızlığa evet' oyu kullanacaktır" dedi.

Bağımsızlığı savunan, ayrılıkçı Ä°skoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Glasgow milletvekili olan Yusuf AA'ya "Evet Ä°skoçya" kampanyasına iliÅŸkin yürüttüğü çalışmalar ve Türkiye-Ä°skoçya iliÅŸkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

İşçi sınıfının yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Glasgow'un güneybatısındaki Mosspark mahallesinde, annesi Shaaita Yusuf ile birlikte kapı kapı dolaÅŸan Hamza Yusuf, referanduma bir gün kala seçmenleri bağımsızlık yönünde oy kullanmaları için ikna etmeye çalışıyor. 

Seçmenleri ikna etmek için çok çalıştıklarını ve kampanyanın iyi geçtiÄŸini anlatan Yusuf, SNP'nin yanı sıra İşçi Partililerden de bağımsızlık yönünde büyük destek aldıklarını dile getirdi. Bağımsızlığın gençlere daha fazla iÅŸ olanaklarının sunulması ve kamu hizmetlerinin korunması için tek fırsat olduÄŸunu savunan Pakistan asıllı 29 yaşındaki Yusuf, "Bunların hepsi geleneksel işçi deÄŸerleri ve 'evet' kampanyası bunları barındırıyor. 'Hayır' kampanyası ise insanlara 'çok küçüksünüz, çok aptalsınız' ya da 'çok zayıfsınız' diyor. Yani insanların vermesi gereken karar aslında çok basit" diye konuÅŸtu. 

Londra hükümetine "geç kaldınız" eleÅŸtirisi 

Ä°ngiliz Parlamentosu'ndaki Ã¼Ã§ büyük siyasi partinin liderinin dün, "bağımsızlığa hayır" kararı çıkması halinde Ä°skoçya'ya daha fazla yetki verileceÄŸi sözünü verdiÄŸi belge Ä°skoç Daily Record gazetesinin manÅŸetinde yer almıştı.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron, BaÅŸbakan Yardımcısı Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband tarafından imzalanan üç bölümlük belgede "Ä°skoç özerk parlamentosuna yeni yetkiler verilmesi", "BirleÅŸik Krallık'ın kaynakların eÅŸit dağılımıyla herkes için fırsat oluÅŸturulup ve güvenlik saÄŸlanması sözü" ve "SaÄŸlık sisteminin finansal yetkisiyle ilgili son sözün Ä°skoç hükümetine verilmesi" vurgulanmıştı. Hamza Yusuf bu belgeye iliÅŸkin ise ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Üç parti lideri geçen hafta Ä°skoçya'ya hızlıca gelerek, bana, evlilik yıldönümümü unuttuÄŸumda benzinliÄŸe alelacele gidip eÅŸime ucuz çikolata ve çiçekler almak için paniklediÄŸim zamanı hatırlattı. Liderlerin Ä°skoçya'ya gelmesi de, benzinlikten alınan ucuz malların, Ä°skoçlara 'alın bunlar sizin için iyi' demesi gibi birÅŸey. Aynı o unutulmuÅŸ çikolatalar gibi, bu geç düşünülmüş bir hareketti. Ä°skoçya onlar için sonradan akıllarına gelen bir yer. Referanduma 48 saat kalmış ve bunlar ÅŸimdi sözlerini belgeye döküyor. Kampanya 2 yıldır devam ediyor. Bu sürede, bu insanlar tek bir iÅŸaret dahi göstermedi. Bu Ä°skoç halkına yönelik nasıl bir aÅŸağılamadır? Ancak Ä°skoçlar bu rüşveti göreceklerdir."

İskoç Müslümanlardan bağımsızlığa yoğun destek

Müslümanlar, Ä°skoçya'nın yaklaşık 600 bin nüfuslu en büyük ÅŸehri Glasgow'un nüfusunun yüzde 5,5'ini oluÅŸturuyor. 5 milyon 300 bin nüfuslu ülke genelindeyse nüfusun yüzde 1,4'ü Müslümanlardan oluÅŸuyor.

Hamza Yusuf, kendisinin de üyesi olduÄŸu Ä°skoçya'daki Müslüman toplumdan Ä°skoçya'nın bağımsızlığına verilen desteÄŸin çok fazla olduÄŸunu belirterek, Müslüman toplumun birlik yanlısından çok bağımsızlık destekçisi olduÄŸunu kaydetti.

"Bence Ä°skoçya'daki Müslüman toplumun 3'te 2'si referandumda 'bağımsızlığa evet' oyu kullanacaktır" diyen Yusuf, bunun anketlerde, kapı önlerindeki ve camilerdeki sohbetlerde gözlendiÄŸini ve özellikle genç Müslümanların, toplumun yaÅŸlı üyelerine göre daha fazla "evet" oyuna doÄŸru yöneldiÄŸini belirtti.

Ä°skoç Müslümanların, bağımsızlığa destek vermesinin arkasında birkaç sebep olduÄŸuna dikkati çeken Yusuf, Ä°ngiliz hükümetinin bu yaz yaÅŸanan Gazze krizine iliÅŸkin duruÅŸu ve göçmen konusuna olumsuz bakışının oy eÄŸilimlerini etkilediÄŸini kaydetti. Yusuf ayrıca, yapılan birkaç araÅŸtırmanın Ä°skoçya'daki Müslümanların kendilerini Ä°ngiliz görmekten çok Ä°skoç gördüğünü ortaya koyduÄŸunu söyleyerek "Hatta Ä°skoçya'daki birçok topluma göre bile, Müslümanlar kendilerini Ä°skoç olarak tanımlıyorlar" dedi.

"Türkiye-Ä°skoçya iliÅŸkilerinin çok güçlü olmasını arzu ediyoruz"

Türkiye-Ä°skoçya iliÅŸkilerine de deÄŸinen Hamza Yusuf CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ı cumhurbaÅŸkanlığı görevinden dolayı kutladı. Hamza Yusuf, Türkiye'nin dostu olduklarını vurgulayarak, referandum sonucu ne olursa olsun Türkiye ile dost iliÅŸkileri yürütmek istediklerini kaydetti.

Yusuf, Ä°skoçya'nın bağımsızlığı seçmesi halinde ise Türkiye-Ä°skoçya iliÅŸkilerinin çok güçlü olmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Aslında son zamanlarda ilk defa Türkiye-Ä°skoçya arasındaki iliÅŸkiler geliÅŸtiriliyor. Türkiye bu yıl Edinburgh'a baÅŸkonsolos atadı. Daha önce böyle birÅŸey yoktu. Bağımsızlık halinde kendi elçiliÄŸimizin olmasını isteÄŸimiz yerlerin arasında Türkiye de var" dedi.