Kategoriler

Yenile

"Sigaraya zam tiryakilikten kurtulmada faydalı olabilir"

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Aydın, "Sigaraya yapılan yüzde 10 ile yüzde 27,5 arasında değişen oranlarla yapılan zam, tiryakilikten kurtulmada faydalı olabilir." dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaraya yapılan yüzde 10 - 27.5 aralığındaki zammın, sigarada kullanım oranlarını alt seviyelere düşüreceğine inandığını belirtti.

Sigara içilmesini ve sigara satılmasını zorlaştıracak her türlü uygulamanın başarı sağlayacağını vurgulayan Aydın, "Bilindiği gibi sigara fiyatlarına yüzde 10 ile yüzde 27,5 arasında değişen oranlarla zam yapıldı. Sigaraya zam tiryakilikten kurtulmada faydalı olabilir. Birçok bilimsel araştırmanın sigarayı “en hafif uyuşturucu” olarak nitelendirdiği bir nesnenin rahatça ulaşılabilir bir meta olmasının önüne geçilmelidir." diye konuştu.

Aydın, tiryakilerin bu zammı kendileri için milat kabul edip, birçok hastalığın sebebi sigara tiryakiliğini terk etmeleri için motivasyon aracı kabul etmeleri gerektiğini kaydetti.

Dernek olarak asli amaçlarının özellikle gençlerin sigara bağımlısı olmadan bilinçlendirmek olduğunu vurgulayan Aydın, sigara zammının ve düz paket uygulamasının başarı sağlayacağına inandığını aktardı.

Dünyada en pahalı sigaranın Norveç, Fransa, ve İngiltere gibi ülkelerin yer aldığını bildiren Aydın, Türkiye'de de sigaraya yapılan zamları yerinde bulduklarını anlattı.

- "Zam nedeniyle yüz kişiden 5'i sigara bırakacak"

Zam nedeniyle yüz kişiden 5'inin sigarayı bırakacağını ön gördüğünü aktaran Aydın, şöyle konuştu:

"Son ÖTV zammının oransal olarak ciddi seviyelerde olmasına rağmen paket fiyatlarına 1 TL civarında etki etmesi nedeniyle, sigara bırakmak isteyenler olacaktır. Gönül ister ki sigaraya gelen bu yüzde 27,5 oranındaki zam aynı oranda sigarayı bırakmaya neden olsun. Benim tahminim yüzde 3-5 oranında sigara bırakma oranını yükselteceği yönünde. Bir kişi bile bu son zam nedeniyle sigarayı bıraksa maksat hasıl olmuş demektir diye düşünüyorum. Asıl mesele sigaranın ulaşılması zor, kolay kullanılamayan bir nesne haline dönüştürülmesinde. Örneğin, bir paket sigara 50 TL olsa, açık alanlarda dahi sigara içmek yasak olsa, sigara bırakma oranında gözlenecek müthiş yükselişi varın siz düşünün"

Sigara kullanımının insan sağlığını ciddi bir şekilde etkilediğini, sigarasız bir toplum hayal ettiklerini kaydeden Aydın, şöyle devam etti:

"Sigara için sadece 'sağlığa zararlı' deyip geçiyor gibiyiz. Sigara bu kadar basite alınabilecek bir şey değil. Sigara sadece sağlığa zarar vermiyor, öldürüyor. Bugün bilinen hemen tüm kanserlerin, kalp rahatsızlıklarının, birçok iç organla ilgili hastalıkların başlıca sebebi sigara kullanımı. En basitinden örnek verecek olursak, Ramazan’da oruç tutmuş bir sigara kullanıcısının, orucunu sigarayla açtığı takdirde beyninde yaşadığı tahribatın, başına balyozla vurulduğunda yaşadığı tahribatla eşdeğer olduğu söyleniyor. Bu basit örnek bile sigaranın ne denli zararlı bir nesne olduğunu özetliyor."

- Türkiye sigara kullanımında dünyada 11. sırada

Aydın, Türkiye'nin sigara kullanımında dünyada 11. sırada bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'de erkeklerin yüzde 37,3’ünün, kadınların yüzde 10,7'sinin sigara kullandığını, bu rakamların çok yüksek olduğunu bildirdi.

10 yıldır günde 2 paket sigara içen Mevlüt Tunç, "İçtiğim sigarayı bıraksam, 2 yılda araba alabilirdim. 10 yılda da bir ev satın alabilirdim. Yaptığım hesap nedeniyle boşa saçılan para olarak değerlendirmeye başladığım sigaradan vazgeçmeye karar verdim." dedi.

Sigara içmediğini anlatan Turgay Kaplan da bu fiyatlara rağmen, sigarayı sağlığına tercih edenlere anlam veremediğini bildirdi.