Kategoriler

Yenile

"Orman varlığımızı 17 yılda 22,6 milyon hektara çıkardık"

Milli Ağaçlandırma Günü "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" kampanyası kapsamında 81 ilde 11 milyon fidan toprakla buluşuyor.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Batıkent Çakırlar Mevkisi'nde gerçekleÅŸtirilen, Milli AÄŸaçlandırma Günü "11 Milyon AÄŸaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" Programına iÅŸtirak ederek, vatandaÅŸlara hitap etti. 

KonuÅŸmasına tüm katılımcıları selamlayarak baÅŸlayan ErdoÄŸan, "Bugün burada sizlerle birlikte paylaÅŸtığımız ÅŸu güzel manzara ülkemizin 81 vilayetindeki 2 bin 23 ayrı noktada aynı anda yaÅŸanıyor. 11.11.2019 tarihinde, saat 11.11'de, toplam 11 milyon fidan ve aÄŸacı geleceÄŸe nefes olması ümidiyle toprakla buluÅŸturuyoruz. Hedefimiz zümrüt yeÅŸili bir Türkiye fotoÄŸrafı ortaya çıkarmaktır." diye konuÅŸtu. 

Bu doÄŸrultuda Türkiye'nin dört bir yanında fidan dikim alanlarını dolduran vatandaÅŸlara şükranlarını sunan ErdoÄŸan, vatandaÅŸların "Recep Tayyip ErdoÄŸan, seninleyiz her zaman" ÅŸeklindeki tezahüratlarına, "Ben de sizinleyim beraberim, daima." karşılığını verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ankara'daki fidan dikim alanından her yaştan, her meslekten, her meşrepten tüm tabiat aşığı kardeşlerime muhabbetlerimi gönderiyorum. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanların ülkemiz, milletimiz ve 81 vilayetimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum." ifadesini kullandı.

Kampanyada emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Özellikle de davete icabet ederek aÄŸaç sevgisini bir seferberlik haline dönüştüren, fidan dikimini bir millet meselesi olarak gören aziz milletime şükranlarımı sunuyorum. Bizimle bu heyecanı paylaÅŸan Kazakistan BaÅŸbakanı deÄŸerli kardeÅŸime de aynı ÅŸekilde sevgilerimi, onun ÅŸahsında Kazakistan CumhurbaÅŸkanı ve yine aynı ÅŸekilde Aksakalımıza da selamlarımı, sevgilerimi gönderiyorum." 

Geleceğe nefes seferberliğinin gördüğü yüksek ilgiyle hedeflerini aşarak dünyaya örnek olacak bir kampanyaya dönüştüğünü aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Rekorumuz bugün Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından Çorum'dan takip edilecek ve kayıtlara geçirilecektir. Milletimizin özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın kampanyaya ilgisi bu tarihin ve saatin önümüzdeki yıllarda da 'ağaç günü' olarak değerlendirilmesi fikrini ortaya çıkardı. Biz de bu fikri destekledik ve 11 Kasım'ın Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararını geçtiğimiz hafta imzaladım. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün ülkemize, milletimize, gençliğimize, çocuklarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bundan sonra her yıl milletimiz takvimler 11 Kasım'ı ve saatler de 11.11'i gösterdiğinde fidan dikmek üzere belirlenen alanlarda olacaktır."

GeleceÄŸe miras 

Dede Korkut'un ağacı "Ağaç ağaç dersem sana arlanma ağaç, Mekke ile Medine'nin kapısı ağaç, Musa Kelimin asası ağaç, büyük büyük suların köprüsü ağaç, kara kara denizlerin gemisi ağaç, Zülfikar'ın kını ile kabzası ağaç." ifadeleriyle anlattığını aktaran Erdoğan, "İşte bugün burada diktiğimiz fidanların her birinin ileride nerede, hangi hayırlı iş için kullanılacağını şimdiden bilemeyiz. Onun için ne kadar çok ağaç dikersek geleceğe o kadar büyük miras bırakmış oluruz." şeklinde konuştu.

Ecdadın "AÄŸaç dalıyla gürler" dediÄŸini anımsatan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Biz de 82 milyon hep birlikte ortaya koyacağımız eserlerle ve elbette diktiÄŸimiz fidanlarla oluÅŸturacağımız ormanlarla gürlemeyi sürdüreceÄŸiz. Milletimiz hep olduÄŸu gibi bugün de tarih yazıyor. Ä°stiklaline ve istikbaline yönelik saldırılara karşı verdiÄŸi mücadeleyle tarih yazıyor, terör örgütlerine karşı tarih yazıyor. Ekonomide, sanayide, ihracatta, turizmde her alanda tarih yazıyor." diye konuÅŸtu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fidan dikti

Milletin ağaçlandırma, yeşillendirme ve tabiata sahip çıkma konusunda da tarih yazdığına dikkati çeken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"GeçmiÅŸte birileri aÄŸaç bahanesiyle ÅŸehirlerimizi talan etmeye kalkmıştı, haftalarca sokakları ateÅŸe vermiÅŸler, esnafımızın malını, mülkünü yaÄŸmalamışlardı. Biz iÅŸte burada aÄŸaçlandırma yapıyoruz. Peki nerede o aÄŸaç diyerek ortalığı karıştıranlar? Çevrecilik adına 17 yıldır bize söylemediklerini bırakmayanlar hani, nerede? Hiçbiri ortada yok, dikili aÄŸaçları yok. Çünkü bunların derdi aÄŸaç dikmek deÄŸil Türkiye'yi bir çıra gibi yakmaktı. Ä°ÅŸte bu yaz olanları duydunuz deÄŸil mi? Bodrum'da, Marmaris'te, Ä°zmir'de, Antalya'da birçok yerde ormanlık alanları nasıl yaktıklarını izledik deÄŸil mi? Bu PKK denilen bölücü terör örgütü onların yan kolları kendileri bunları açıkladılar, 'biz yaktık' dediler. Onlar yaktılar, biz diktik. 

Bunların derdi çevreyi korumak değil birileri adına Türkiye'yi kuşatmaktı. Hamdolsun Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu tuzakların hepsini de boşa çıkardık. Her meselemizde olduğu gibi ağaçlandırma seferberliğimizde de milletimizle el ele, omuz omuza, gönül gönüle çalışıyoruz. Onlar sakalımızı tıraş ettiler ama bilin ki tıraş edilen sakal daha gür biter, ama biz onların kollarını kesiyoruz, o yerine gelmez."

"Bizim kültürümüzde toprağı hem ana hem de yar olarak görmek, suyu aziz bilmek, ekmeği öpüp alına götürmek vardır." ifadesini kullanan Erdoğan, konuşmasını Aşık Veysel'in şu dizeleriyle sürdürdü:

"Dost dost diye nicesine sarıldım, benim sadık yarim kara topraktır, beyhude dolandım boşa yoruldum, benim sadık yarim kara topraktır. Karnın yardım kazmayınan belinen, yüzün yırttım tırnağınan elinen, yine beni karşıladı gülünen, benim sadık yarim kara topraktır. Her kim ki olursa bu sırra mazhar, dünyaya bırakır ölmez bir eser, gün gelir Veysel'i bağrına basar, benim sadık yarim kara topraktır. Dünyada toprağı böylesine sadık bir yar olarak gören başka bir millet var mıdır bilmiyorum."

"Bizim çevre hassasiyetimizi kimsenin terazisi ölçmeye yetmez"

Hazreti Mevlana'nın insanlara öğüdünü tabiat üzerinden verdiÄŸini belirten ErdoÄŸan, "Sevgide güneÅŸ gibi ol, dostluk ve kardeÅŸlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol ya olduÄŸun gibi görün ya göründüğün gibi ol." dizelerini okudu. 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Toprakta biten güller solsa da gönüllerde biten güllerin daimi olduÄŸunu" söyleyen Hazreti Mevlana misali fidanları hem topraÄŸa hem gönüllere diktiklerini dile getirerek, "Ne mutlu bize ki ecdadımızdan miras aldığımız toprak, aÄŸaç, orman sevgisini iÅŸte bu kampanyayla taçlandırıyoruz. Küresel ısınmanın ve iklim deÄŸiÅŸiminin gündemi iÅŸgal ettiÄŸi bir dönemde havanın, suyun, toprağın ve bunların oluÅŸturduÄŸu güzelliklerin korunması için çalışıyoruz. Rabbimin bize emaneti olan tabiatı sadece korumakla kalmayıp geliÅŸtirerek güzelleÅŸtirerek bizden sonraki nesillere bırakmanın çabası içindeyiz." diye konuÅŸtu. 

Türkiye'nin orman alanını ve ağaç servetini çoğaltmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevreyi korumak amacıyla 17 yıldır çok büyük yatırımlar yaptıklarını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"17 yılda toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturarak orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan 22,6 milyon hektara çıkardık. Böylece erozyonla kaybettiğimiz toprak miktarını yıllık 500 milyon tondan 154 milyon tona kadar düşürdük. Başlattığımız '5 bin köye 5 bin orman' projesiyle bugüne kadar ceviz, badem, zeytin, defne, kestane gibi ağaçlar yetiştirmek için 14 milyon fidanı toprağa diktik. Böylece insanlarımızın topraktan elde ettikleri kazancın artmasını da sağladık. Bizim yeşil sevdamızın adı Cumhuriyet döneminin tamamında yapılan ağaçlandırmanın 1,5 katını 17 yılda yapabilmektir. Tabiat sevgimizin adı yanan alanların 40 katı kadar ağaçlandırma yapabilmektir. Bizim yeşil sevgimizi, ağaç hassasiyetimizi, çevre hassasiyetimizi kimsenin terazisi ölçmeye yetmez. 25 yılı aşan hizmet müktesebatımız bunların eşsiz örnekleriyle doludur."

"Ülkeye ve millete hizmet bunların bünyesine ağır gelir"

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı seçildiÄŸinde ÅŸehri kokudan yanına varılmayan bir Haliç'le, çöplerden geçilmeyen sokaklarla, su akmayan musluklarla devraldıklarını belirten ErdoÄŸan, "Göreve geldiÄŸimizde çöp, çukur, çamur ile anılan, tam 39 insanını patlayan çöplükte kaybeden bir Ä°stanbul vardı. Gece gündüz çalışarak yaptığımız dev yatırımlarla Ä°stanbul'u tertemiz ve yaÅŸanabilir bir ÅŸehir haline getirdik. Metro hatlarından tünel ve köprülere, spor tesislerinden modern atık iÅŸleme tesislerine kadar Ä°stanbul'u hak ettiÄŸi konuma taşıdık." diye konuÅŸtu. 

Erdoğan, atık yönetiminde İstanbul'a çağ atlatıldığını, daha sonra gelen belediye başkanlarının da aynı anlayışla İstanbul'a hizmet ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bırakın yaptığımız hizmetleri, sadece İstanbul'da yaptığımız temel atma ve açılış törenlerini tek tek saymaya kalksak günler, haftalar, aylar sürer. Birileri, bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan ileri biyolojik arıtma tesisi yatırımı için, şu gaflete bakın, 'temel atmama töreni' yapıyor. Bunlar temel atma ve açılış töreni gibi işlere zaten yabancılar. Ben zaten pek temel atma törenine değil, daha çok açılışlara giderim, bu benim prensibim, o ayrı. Ama bunların yaptığına bakın temel atmama töreni... Onun için tıynetlerine, karakterlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler. Ülkeye ve millete hizmet bunların bünyesine ağır gelir. Onun için kendilerine yakışanı yapmışlar. Şimdi vatandaş orada koku başlayınca sokaklara döküldü. Aslında bu yaklaşımın adı, İstanbul'u gelecekte yeniden kokuya, pisliğe, perişanlığa mahkum etmektir. İstanbul'un ne olduğunu, nereden geldiğini, nerede durduğunu, gelecekte nereye gittiğini bilmeyen bir zihniyetin, yapılan ve yapılmak istenen işleri anlamasını beklemek beyhudedir."

25 yıl önce İstanbul'un 2050'ye kadar olan sorunlarını çözecek adımları attıklarını dile getiren Erdoğan, ardından da şehrin 2100 yılına kadar olan ihtiyaçlarının çözümünü planladıklarını, bunları adım adım hayata geçirdiklerini vurguladı.

Erdoğan, "İhtiyaç yok" denilen projenin de işte böyle bir proje olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'a atık suyu içme suyu kalitesine dönüştürecek, kendi alanında dünyanın en modern, ileri, gelişmiş teknolojisine sahip bir tesis kazandıracaktık. Tabii hizmet bir vizyon ve nasip meselesidir. Vizyon olmayınca nasip de bağlı olunca işte burada olduğu gibi önünüze gelen hazır projeyi hayata geçirme fırsatını da tepersiniz. Milletimiz bütün bunları görüyor, takip ediyor, zihninde ve kalbinde de not ediyor. İnşallah vakti saati geldiğinde hepsinin de hesabını birer birer soracaktır." diye konuştu.

Ankara'da da yine aynı şekilde sıkıntıların olduğunu, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten önceki belediye başkanının atılması gereken adımları atmadığını hatırlatan Erdoğan, Ankara'nın Gökçek ile değişim ve dönüşüm yaşadığını söyledi.

"Tohumlar fidana, fidanlar ağaca dönmeli yurdumda" şarkısını anımsatan Erdoğan, bu şarkının maziden atiye kurulan köprünün ifadesi olduğunu aktardı.

Bugün ecdadın mirası üzerine katkıda bulunulduğunu, yarın da gençlerin bunun üzerine daha fazlasını koyarak geleceğe yürüyeceğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Geleceğe nefes ol derken fidan dikmenin ötesinde, çocuklarımıza her bakımdan daha güçlü bir Türkiye bırakmanın kararlılığını da ifade ediyoruz. Bugün dikilen fidanlar her yıl büyüyüp serpilirken çocuklarımız da onlarla birlikte ülkemizin geleceğini kucaklamaya talip bir donanımla kendilerini geliştirecekler. Toprak ne ekersen onu verir. Toprağa ne kadar emek verirsen o kadar karşılık alırsın. İnsan da öyledir. Bunun için biz 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyoruz. 'Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz.' diyen bir medeniyet birikimine sahibiz. Evliya Çelebi bugünkü manzaranın tersine yemyeşil bir Anadolu tasviri yapıyor. Demek ki kaybımız çok. Yurt edindiği toprağa 'ana' diyen bir millet olarak her bakımdan kayıplarımızı telafi edeceğiz. Hem toprağımızı fidanlarla buluşturacağız hem yeni nesillerin gönüllerini tarihimizle, kültürümüzle, medeniyetimizle şenlendireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda, kampanyaya gösterilen ilgiye teşekkür etti.