Kategoriler

Yenile

"Mucize bitki"nin hasadı başladı

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeÅŸleÅŸen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın hasadı baÅŸladı.

Safranbolu'da ekimi, ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında yapılan, kilogramı 25-30 bin liradan alıcı bulan safranın hasadı ise ekim ve kasım aylarında bitki 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde gerçekleştiriliyor.

Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veren safran soğanları, daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, daha sonra yeniden toprakla buluşturuluyor.

Safran üreticisi Ä°smail Yılmaz,  "Artık toplamaya baÅŸladık. 10 Ekim'den itibaren topluyoruz. Kasım sonuna kadar devam eder çiçeklenme. Havaya baÄŸlı, hava açık olduÄŸu zaman çok yaÄŸmur ve kırağı düşmezse 1,5 ay gibi bir sürede çiçeÄŸi toplamaya devam ederiz." diye konuÅŸtu. 

safran

İklimin şu anda çok iyi gittiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Çiçeklenme öncesinde yağmur da aldı tarla, çok güzel çiçek veriyor. İnşallah bu yıl umduğumuz ürünü alacağız."

Safranın en çok ot döneminin zahmetli olduğunu vurgulayan Yılmaz, çiçeği topladıktan sonraki safhasında ortadaki liflerin kurutulma sürecinin yorucu geçtiğini bildirdi.

Yılmaz, bu liflerin ayıklanıp kurutulmasının çok zaman aldığını belirterek, "Yaklaşık 250 çiçekte 1 gram ürün duruyor. Her gün bunları tek tek ayıklıyoruz." dedi.