Kategoriler

Yenile

"Edepsizlik, alçaklık, adilik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) 19. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.

Salona giriÅŸinde, "CumhurbaÅŸkanımızı ahi edasıyla karşılayalım ve uÄŸurlayalım" anonsu ve alkışlarla karşılanan ErdoÄŸan, konuÅŸmasına genel kurul toplantısının hayırlı olmasını dileyerek baÅŸladı.

TESK Genel BaÅŸkanı Bendevi Palandöken ve yönetim kurulu üyelerine, federasyon, birlik ve odaların yöneticilerine, Türkiye genelindeki tüm esnaf ve sanatkarlara, bugüne kadar Türkiye'nin kalkınmasına yaptıkları katkılar için millet adına teÅŸekkür eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, TESK'in ülke genelindeki 2 milyondan fazla üyesi, çalışanları ve aileler de hesaba katıldığında 10 milyona yakın vatandaşı kapsayan yapısıyla Türkiye'nin en önemli ve dinamik örgütlerinden biri olduÄŸunu söyledi. 

Türkiye'de, esnaf ve sanatkarın sadece ticaret ve ekonomik faaliyetle uÄŸraÅŸan bir kesim olmadığını söyleyen ErdoÄŸan, Selçuklu döneminden baÅŸlayarak esnaf ve sanatkarların, ahilik kültürü altında, Ã¼lkenin mayası ve Ã§imentosu olduÄŸunu, ülkeyi ayakta ve bir arada tutan, ülkeye istikamet çizen bir vazifeyi yerine getirdiÄŸini vurguladı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan kiÅŸi deÄŸildir. Esnaf, semtimizin, mahallemizin, sokağımızın aÄŸabeyidir. Esnaf, manevi deÄŸerlerimizin, geleneklerin, kültürün, dilin muhafızıdır. Esnaf, toplumsal dokunun, sosyal dayanışma ve adaletin adeta teminatıdır. En önemlisi de esnaf, güvenilirliÄŸin, emin olma sıfatının, dürüstlüğün simgesidir" diye konuÅŸtu.

"Esnaf gerektiğinde silah tutmuş, vatanını savunmuştur"

Bütün bu vasıfların bir kaç asır deÄŸil, 9 asırlık bir süreçte, Anadolu'yu, Trakya'yı, üzerinde yaÅŸanılan toprakları ve milleti ÅŸekillendirerek bugüne ulaÅŸtığına dikkati çeken ErdoÄŸan, sözlerine şöyle devam etti:

"Esnaf, elinde terazi tuttuÄŸu kadar gerektiÄŸinde gitmiÅŸ silah tutmuÅŸ, vatanını savunmuÅŸtur. GerektiÄŸinde gitmiÅŸ kalem tutmuÅŸ, ilmin ışığını yaymıştır. GerektiÄŸinde gitmiÅŸ polise, hakime, savcıya intikal ettirmeden adaleti tecelli ettirmiÅŸ, meseleleri çözmüş, küslükleri, anlaÅŸmazlıkları gidermiÅŸtir.

Ne diyor Ahi Evran: Ahinin eli, kapısı, sofrası açık olacak. Bunun yanında gözü, dili, beli kapalı olacak. Ahi iÅŸine, eÅŸine yani ailesine ve aşına özen gösterecek. Kuvvetliyken affetmesini bilecek, hiddetliyken yumuÅŸak davranmasını bilecek. Muhtaçken bile baÅŸkalarıyla paylaÅŸacak kadar cömert olacak. Bu vasıflar, bizim esnafımızın vasıflarıdır. Ama aynı zamanda esnafımızın toplumun tüm kesimleri için muhafaza ettiÄŸi vasıflardır. EÄŸer bugün bağımsız, güçlü bir ülkeysek, bugün geleceÄŸe umutla bakan bir milletsek bunu en çok esnafımıza, sanatkarımıza, onların yaÅŸattığı ahilik kültürüne borçluyuz."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, TESK Genel Kurulu vesilesiyle baÅŸta Ahi Evran baÅŸta olmak üzere tüm ahileri minnetle yadetti, 9 asır sonra bu kültürü yaÅŸatan esnaflara teÅŸekkür etti. 

"İlk kitlesel buluşmayı esnafla yapmaktan ayrı bir heyecan duyuyorum"

10 AÄŸustos'taki seçimle Türkiye'de ilk kez cumhurbaÅŸkanının milletin doÄŸrudan kullandığı oylarla seçildiÄŸini, 28 AÄŸustos'ta TBMM'de yemin ederek göreve baÅŸladığını anımsatan ErdoÄŸan, hem 12. CumhurbaÅŸkanı hem de halkın doÄŸrudan oylarla seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı olarak bugün ilk kez bu tarzda bir buluÅŸmaya katıldığını ve TESK Genel Kurulu vesilesiyle ilk kez kürsüden katılımcılara hitap ettiÄŸini belirtti. ErdoÄŸan, yarın da TÃœSÄ°AD'ın Yüksek Ä°stiÅŸare Konseyi'ne katılarak, katılımcılarla Türkiye ekonomisini istiÅŸare fırsatı bulacağını kaydetti. 

Ä°lk kitlesel buluÅŸmayı esnaf ve sanatkarlarla gerçekleÅŸtirmenin kendisi için ayrı bir anlam ve heyecanı olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esnaf için her gün yeni bir gündür. Esnaf, her yeni güne yeni bir heyecanla, yeni bir umutla uyanır. Dükkanını besmeleyle, duayla açar, akÅŸam da kanaat içinde kazandığına hamdederek, şükrederek dükkanını kapatır. AkÅŸam, esnaf için muhasebe günüdür. Ancak biliyorum ki bizim esnafımız, akÅŸam olduÄŸunda sadece alacaklarının ve vereceklerinin hesabını yapmaz. O gün ülke için, millet için, Ã§alışanları için, yoksulları için ne yaptığının muhasebesini yapar. Bu bizim geleneÄŸimizde gerçekten çok önemli bir yere haizdir. TESK'in 19. Genel Kurulu'nda, ahilik kültürünü bir kez daha teneffüs ederken, ÅŸahsen de yeni bir baÅŸlangıcı yapıyor olmanın, 'Bismillah' diyor olmanın heyecanını sizlerle burada bir kez daha yaşıyorum."

"Köklerimize daha sıkı bir şekilde bağlandık"

CumhurbaÅŸkanı seçimlerine girerken yoÄŸun bir ÅŸekilde "Yeni Türkiye" vurgusu yaptığını ve ülkede yeni bir dönemin baÅŸlayacağını ifade ettiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Yeni Türkiye, esasında önemli bir boyutuyla unutulanların tekrar hatırlandığı Türkiye'dir. Yeni Türkiye, bizi biz yapan deÄŸerlerin, medeniyet unsurlarının yeniden ihya edildiÄŸi Türkiye'dir. Yüzümüzü, cumhuriyetimizin kuruluÅŸunun 100. yıl dönümü olan 2023'e döndük. Ancak bir yandan da bize gelecek istikametini çizecek köklerimize yani hayat damarlarımıza daha sıkı bir ÅŸekilde baÄŸlanmaya baÅŸladık. Yeni Türkiye, bir yandan geleceÄŸe yürüyüştür ama aynı zamanda o ahilik kültürünün, dayanışmanın, birliÄŸin yeniden yakalanmasıdır.

Son 200 yıl içinde bize unutturulan ne varsa, bizim ruhumuzdan, bizim millet olarak özümüzden bir parçayı kopardı ve attı. Köklerimizle kopan her bağ, bizi tarihimizden, ecdadımızdan uzaklaştırdı. Onlarla olan irtibatımızı örseledi. Yeni Türkiye derken, esasında bir yönüyle de o tarihimizin ve medeniyetimizin köklerine yüzümüzü dönüyor, unutturulanları yeniden hatırlamaya başlıyoruz."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasındaki diÄŸer mesajlar şöyle: 

- Türkiye ayrım yapmaksızın, her türlü terörün ve terör örgütünün karşısında bir ülkedir. Biz, 'İslami terör' diye bir kavramı asla ve asla hiç bir zaman kabul etmedik, kabul etmiyoruz

Dün uluslararası bir gazete, benim ve Sayın Başbakan'ın Hacı Bayram Camii'nde namazdan çıkarken çekilmiş fotoğrafımızı kullanıyor, altına da bir terör örgütünün o caminin bulunduğu bölgeden, terörist devşirdiğini yazıyor. Çok açık söylüyorum; bu en hafif tabiriyle, edepsizliktir, alçaklıktır, adiliktir.

- Türkiye'yi teröre destek veren, göz yuman bir ülke gibi göstermek densizliktir. Yok Türkiye petrol alıyormuş, yok Türkiye silah veriyormuş, hastanede yaralıları tedavi ediyormuş. Bunu defaatle Enerji Bakanım da açıkladı, biz de açıkladık, böyle bir şey asla kesinlikle söz konusu değil.

- Bizim için Musul'da alıkonulan 49 can her şeyden önemlidir. Biz konuşurken dikkatli konuşmak zorundayız. Çünkü biz mesuliyet makamındayız. 49 canın hassasiyetini dikkate alarak konuşmak, o hassasiyetle hareket etmek zorundayız. Biz deriz ki bu ülkenin medyası da bu ülkenin siyasi partileri de aynı hassasiyeti taşısınlar.

Çözüm süreci

- Sabotajlara itibar etmeyeceğiz, kimi illerimizde, ilçelerimizde çözüm sürecini tahrip etmek amacıyla, sabotaj amaçlı kurulmuş tuzaklara asla düşmeyeceğiz.

- Hiç kimse, umutsuz olmasın. Çözüm sürecini sabote etmek, baltalamak için, milletin zihnini bulandırmak için yapılan tahriklere hiç kimse aldanmasın. Türkiye'nin önönde bu meseleyi çözmekten başka bir seçenek yoktur ve inşallah Türkiye, bu meseleyi çözmek için başlattığı süreci güçlendirerek nihayete erdirecektir.

Ekonomi

- Avrupa'da batmış, çökmüş, şu anda Avrupa'nın çok ciddi destekleriyle ayakta tutulmaya çalışan ekonomilerin olduğu ülkeye 6 derece birden artış veren bu kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye ile ilgili yaptıkları bu açıklama sadece siyaseten çökertemedikleri bir ükeyi acaba ekonomik noktada nasıl çökertiriz, bu bir projedir, bunun gayretidir."

Yeni Türkiye

-Yeni Türkiye, unutulanların hatırlandığı bizi biz yapan medeniyet unsurlarının ihya edildiği bir Türkiye'dir.

-Yeni Türkiye derken esasında bir yönüyle de tarihimizin ve medeniyetimizin köklerine yüzümüzü dönüyor, unutturulanları yeniden hatırlamaya başlıyoruz.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Yeni Türkiye acımasız, vahşi, vicdani olmayan bir kalkınma modeli değil refahın adil, vicdan terazisinde tartılmış şekilde dağıtılmasını öngören bir Türkiye'dir.

-2023'e milletimizin hayır duasını alarak, ahilik kültürüne sahip çıkarak yürüyeceğiz.

Filistin

-Biz Filistin'deki yaralıları ülkemize aldık, tedavi ediliyorlar.

-49 can her şeyden önemlidir. Biz konuşurken dikkatli olmalıyız. Hassasiyetle hareket etmek zorundayız.

(AA)