Kategoriler

Yenile

Parkinsonun tedavisi için ümit verici keşif

Parkinson hastalığına, midede yaşayan bir bakterinin sebep olabileceği bildirildi.

ABD'li bilim adamlarının yaptığı, sonuçları Cell dergisinde yayınlanan araştırma, beyin hasarına yol açan Parkinson hastalığının nedeninin mide bakterisi olabileceğini ortaya koydu.

Araştırma çerçevesinde, çok yüksek miktarda alfa sinüklein proteini üreterek Parkinson'a yakalanmaları amacıyla farelerin genleri üzerinde oynandı. Genleriyle oynanan bu farelerin bazıları steril olmayan kafeslere bir kısmı da normal kafeslere yetiştirildi.

Araştırma sonucunda mikropsuz ortamda yetişen farelerin motor sistemlerinde ve beynin hareket kontrolü yapan kısımlarındaki protein yapılarında daha az zarar görüldü, ayrıca bu fareler bir kirişin içinden geçmek, burunlarındaki yapışkan maddeyi çıkarmak ve bir direkten aşağı inmek gibi görevleri neredeyse normal bir şekilde yerine getirdi. Öte yandan steril ortamda yetişen farelere, Parkinson hastalarından alınan mide bakterisi nakledildiğinde havyanlarda motor sisteminin kötüleştiği gözlendi.

Bilim adamları, mide bakterisinin bozulmuş proteinlerin bir arada toplanmasına uygun ortam yaratarak, motor sisteminde söz konusu belirtileri artırdığını kaydetti.

California Teknoloji Üniversitesi araştırmacısı Dr Timothy Sampson, genetik açıdan birebir aynı fareler arasındaki tek farkın, mide bakterisinin varlığı olduğuna işaret ederek, keşfi "devrim niteliğinde" sözleriyle değerlendirdi.

Bulgunun, gelecekte Parkinson'un tedavisinde sindirim sistemini etkileyen ilaçların, hatta probiyotiklerin kullanılabilmesi açısından ümit verici olduğu belirtildi.

Beyne aşama aşama zarar veren Parkinson hastalığının, günümüzde bir tedavisi bulunmuyor.