Kategoriler

Yenile

Obama IŞİD'i kansere benzetti

 

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Amerikalı gazeteci James Foley'nin Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından infaz edilmesinden tüm dünyanın dehÅŸete düştüğünü belirterek, OrtadoÄŸu'daki hükümetler ve halkları, "IŞİD kanserini ortadan kaldırmak için ortak çaba göstermeye" çağırdı. 

Obama, tatilini geçirdiÄŸi Martha's Vineyard adasında, Foley'nin IŞİD tarafından infazıyla ilgili kamaralar karşısında açıklamalarda bulundu.

"Bugün tüm dünya, Jim Foley'nin terör örgütü IŞİD tarafından vahÅŸice öldürülmesinden dehÅŸete düştü" diyen Obama, Foley ailesiyle bugün görüştüğünü ve kendilerine, oÄŸullarının kaybına dair üzüntülerini dile getirerek, tüm ulus olarak yüreklerinin buruk olduÄŸunu söylediÄŸini aktardı.

IŞİD'in kentlere ve köylere baskınlar düzenleyerek, korkakça ÅŸiddet eylemleriyle masumları, silahsız sivilleri öldürdüğünü kaydeden Obama, IŞİD'in hiçbir dini temsil etmediÄŸini belirtertti. Obama, "Kurbanları çoÄŸunlukla Müslüman ve hiçbir din insanlara masumları katletmeyi öğretmez. Hiçbir adil Tanrı, (IŞİD'in) dün yaptığını ve her bir gün yaptıklarını onaylamaz. IŞİD'in insanoÄŸlu için deÄŸer taşıyan hiçbir ideolojisi yok. Onların ideolojisi iflas etmiÅŸ bir ideoloji" dedi.

Bu gibi insanların baÅŸarısızlığa mahkum olduÄŸunu, çünkü geleceÄŸin "yok edenlerce deÄŸil, inÅŸa edenlerce" kazanıldığını belirten Obama, ABD'nin, halkını korumak için yapması gereken herÅŸeyi durmaksızın yapmaya devam edeceÄŸini, bu konuda uyanık olacaklarını vurguladı. 

Obama, "Dünyanın herhangi bir yerinde insanlar Amerikalılara zarar verdiÄŸinde, adaletin yerine getirildiÄŸini görmek için gereken herÅŸeyi yaparız ve IŞİD'e karşı diÄŸerleriyle birlikte harekete geçeriz. Bizim desteÄŸimizle IŞİD'e karşı savaÅŸan Irak halkı, bu teröristleri toplumlarının dışına atmak için birarada olmaya devam etmeli. Jim Foley'nin hikayelerini anlattığı Suriye halkı, bir zalimin ya da teröristlerin gölgesi altında yaÅŸamayı haketmiyor" diye konuÅŸtu.

ABD BaÅŸkanı Obama, açıklamasına şöyle devam etti:

"OrtadoÄŸu genelindeki hükümetler ve halklar tarafından, bu kanseri yayılmaması için ortaya kaldırmaya dönük ortak bir çaba sergilenmeli. Bu tür nihilist ideolojiler kesin ve net biçimde reddedilmeli. Hepimizin üzerinde anlaÅŸabileceÄŸi bir nokta da ÅŸu, IŞİD gibi bir örgütün 21'inci yüzyılda yeri yok. Dünya genelindeki dostlar ve müttefikler olarak, ortak bir güvenliÄŸi ve dün gördüklerimizin tam tersi köklere sahip bir dizi ortak deÄŸerleri paylaşıyoruz. Bu nefret dolu terörizme karşı koymaya ve onun yerine umut ve medeniyet anlayışını getirmeye devam edeceÄŸiz."