Kategoriler

Yenile

Irak'ta savaş suçu işliyorlar

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Tikrit'te bir üste teslim olan askerleri topluca infaz ettiği iddialarıyla ilgili, kanıtların, IŞİD militanlarının, savaş suçu işlediklerini gösterdiğini söyledi.

Pillay, yaptığı açıklamada, "yüzlerce Irak askerinin, aynı zamanda hükümetle birlik içindeki kişiler ve dini liderler dahil olmak üzere sivillerin soğukkanlı bir biçimde infaz edildiği" haberlerini kınayarak "Birtakımın kaynaklardan edinilen kanıtlarla desteklenmiş haberlere dayanıldığında, son beş günde, teslim olan ya da yakalanan askerler, acemi askerler, hükümetle ilişkilendirilen polisler ve diğerleri dahil olmak üzere yüzlerce muharip olmayan kişinin topluca infaz edildiği görülüyor" dedi.

Ölenlerin kesin sayısının henüz doÄŸrulanamadığını ifade eden Pillay, "Görünüşe bakılırsa bunlar, bir dizi sistematik soÄŸukkanlı infazlar, çoÄŸu Tikrit'te çeÅŸitli yerlerde iÅŸlenmiÅŸ, neredeyse kesinlikle savaÅŸ suçlarına giriyor" yorumunu yaptı. Navi Pillay, bölgedeki BM insan hakları çalışanlarından alınan bilgiye göre, IŞİD'e baÄŸlı güçlerin, terör örgütüne baÄŸlılık sözü vermeyi reddettiÄŸi için perÅŸembe günü Musul'daki Büyük Cami imamını infaz ettiÄŸini, dini liderlerin infazına iliÅŸkin baÅŸka haberlerin de geldiÄŸini, Musul'da cumartesi günü El Ä°sra Cami'sinin önünde 12 imamın, yine aynı sebepten infaz edildiklerinin iddia edildiÄŸini bildirdi. Pillay, IŞİD'in kullandığı provokatif dilin ve mezhep çatışmalarının kışkırtılmasının, açıkça kaos ortamını yayma amacı taşıdığını ifade ederek "Bu yeni çatışma ve aşırı ÅŸiddet dalgası, sadece Irak deÄŸil tüm bölge için çok tehlikeli" diye konuÅŸtu. Â