Kategoriler

Yenile

Irak'ta 7,2 büyüklüğünde deprem

ABD Jeolojik AraÅŸtırmalar Kurumu, Irak'ın Ä°ran sınırına yakın Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısında 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiÄŸini duyurdu.

İlk belirlemelere göre 6 kişi yaşamını yitirdi

Süleymaniye'nin Derbendihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan, yaptığı açıklamada, depremde Derbedihan'da 4 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti. Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Derbendihan Barajı tehlikede 

Derbendihan Barajı Müdürü Rahman Gani ise depremin şiddetinden dolayı baraj çevresindeki dağlardan büyük kaya parçalarının düştüğünü, barajın da zarar görmüş olabileceğini söyledi. Süleymaniye Valisi Ömer Ahmed Emin, yaptığı yazılı açıklamada, depremden dolayı yarın vilayet sınırları içerisinde mesainin yapılmayacağını belirtti.

İran'da 2 kişi öldü, 25 kişi yaralandı

İran'da yayımlanan Asr-ı İran haber sitesine göre, Kermanşah eyaletine bağlı Kasrı Şirin kenti Valisi Feramerzi Ekberi, depremin Tahran'ın yanı sıra Tebriz ve İsfahan eyaletlerinde de hissedildiğini belirtti.

Ekberi, merkez üssü Irak'ın Halepçe kenti yakını olan depremde Kermanşah'da en az 2 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını ifade etti.

Irak sınırına yakın bölgede yer alan Kasrı Şirin kentinde deprem sonrası elektriklerin kesildiği ve mal kaybının olduğu bölgeye çok sayıda can kurtarma ekibinin sevk edildiği kaydedildi.

Ãœlke genelinde sela okundu

Öte yandan, BaÄŸdat, Kerkük ve kuzey illerinde ÅŸiddetli ÅŸekilde hissedilen depremin ardından ülke genelindeki camilerde sela okundu. 

Irak devlet televizyonu, "ilk belirlemelere göre depremin 4 ila 5 büyüklüğünde olduğunu" ifade ederken, Kerkük ve Süleymaniye'nin bazı yerleşim yerlerindeki evlerin maddi hasar gördüğünü bildirdi.

Deprem Türkiye ve Azerbaycan'da da hissedildi

Deprem, GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde de hissedildi. 

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van ve Muş'ta sarsıntıyı hisseden vatandaşlar evlerinden dışarıya çıktı.

Ayrıca, Cizre Devlet Hastanesi acil servinin kısa süreliğine tedbir amaçlı boşaltıldığı bildirildi.

Hakkari'nin Irak sınırına yakın köylerde can ya da mal kaybının olup olmadığı araÅŸtırılıyor. 

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Sismolojik Hizmet Merkezinden yapılan açıklamada ise depremin İran sınırındaki bölgeler ile Nahçıvan'da hissedildiği belirtildi.

Diyarbakır'dan 30 kiÅŸilik ekip Irak'a gitti 

Bu arada, Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'dan 30 kiÅŸilik arama kurtarma ekibi, bölgeye gönderildi. 

Diyarbakır Ä°l Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 30 personelinden oluÅŸan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na hareket etti. 

Bölgedeki diğer illerden de yardım ekiplerinin gönderilmeye hazır bekletildiği belirtildi.