Kategoriler

Yenile

Erdoğan'ın Peşmerge geçişi açıklaması

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, peÅŸmerge güçlerinin Kobani'ye geçiÅŸiyle ilgili, "PeÅŸmergelerden PYD bir grubun gelmesini ki 200 kiÅŸi kadar kabul etti. Az önce aldığım bilgiye göre bu sayı ÅŸimdi 150'ye indirilmiÅŸ. Hür Suriye Ordusu'ndan ise bin 300 kiÅŸiyi ÅŸu anda PYD kabul ettiÄŸini ifade etmiÅŸ ve konuyla ilgili ilgili olarak da ÅŸu anda ilgili birimlerimiz bu geçiÅŸ güzergahının nasıl olması gerekir bunu müzakere ediyorlar" dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Estonya CumhurbaÅŸkanı Toomas Hendrik Ilves ile baÅŸbaÅŸa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Erdoğan, peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişiyle ilgili soru üzerine, şunları söyledi:

"Daha önce de ifade ettiÄŸim gibi biz Sayın Obama'ya 'Özellikle burada tercih edilmesi gereken Hür Suriye Ordusu olabilir birinci derecede, ikinci derecede de peÅŸmergeler olabilir demiÅŸtik. Daha sonraki geliÅŸmelerde tabii bir kaç gün geçtikten sonra peÅŸmergelerden PYD bir grubun gelmesini ki 200 kiÅŸi kadar kabul etti. Az önce aldığım bilgiye göre bu sayı ÅŸimdi 150'ye indirilmiÅŸ. 

Hür Suriye Ordusu'ndan ise bin 300 kiÅŸiyi ÅŸu anda PYD kabul ettiÄŸini ifade etmiÅŸ ve konuyla ilgili ilgili olarak da ÅŸu anda ilgili birimlerimiz bu geçiÅŸ güzergahının nasıl olması gerekir, bunu müzakere ediyorlar. Hür Suriye Ordusu'nun bizim tarafımızdan ilgili bölgeye geçmesi noktasında zaten bir sıkıntımız yok. Buna olumlu yaklaÅŸtığımızı daha önce de söylemiÅŸtik."  

"Rusya'nın attığı adımı tanımıyoruz"

Kırım'daki Tatarlara iliÅŸkin soru üzerine de ErdoÄŸan, Kırım Tatarlarına yönelik Rusya'nın attığı adımı tanımadıklarını başından bu yana söylediklerini ve bunu ÅŸu anda da tanımadıklarını belirtti.

Kırım Tatarlarına her türlü desteÄŸi vermeye devam ettiklerini dile getiren ErdoÄŸan, "Estonya'ya da Kırım Tatarlarına vermiÅŸ olduÄŸu destekten dolayı ayrıca teÅŸekkür ediyorum. Bunları en üst düzeyde görüşmeye baÅŸta Sayın Putin olmak üzere kendileriyle devam ediyoruz. Ã‡Ã¼nkü artık bu asırda bu tür olayları diplomatik yollarla bir barış güvencesi içerisinde sürdürmek ve çözmekten yanayız" diye konuÅŸtu.