Kategoriler

Yenile

Ceviz ağacı güvence altına alınıyor

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, 2012-2016 dönemini kapsayan Ceviz Eylem Planı ile 2002'de 510 bin olan ceviz fidanı üretiminin, 2014 itibarıyla 3 milyon 612 bine yükseltildiÄŸini kaydetti.

EroÄŸlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, cevizin gen bankası ve anavatanı olmasına raÄŸmen ceviz Ã¼retiminin, ülkenin iç tüketimini karşılamadığını belirtti.

Bakan EroÄŸlu, "Yıllık tüketimimizin yaklaşık yüzde 60'ı ithal ediliyor. Bu sebeple Bakanlık olarak uygulamaya koyduÄŸumuz eylem planı ile ceviz Ã¼retimine ve ceviz aÄŸaçlandırmalarına ağırlık vererek yeni ceviz ormanları kuruyoruz" ifadesini kullandı.

Eylem planı kapsamında kurulan yeni ceviz ormanları ile bir taraftan bozuk orman alanlarının üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkı saÄŸlandığını belirten EroÄŸlu, diÄŸer taraftan da orman köylüsünün gelir kaynaklarının artırıldığını vurguladı.

Ceviz Ã¼retimi 3 milyon 612 bine yükseltildi

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığınca yürütülen çalışmalar neticesinde 2002'de 510 bin olan ceviz fidanı üretiminin, 2014 itibarıyla 3 milyon 612 bine yükseltildiÄŸinin altını çizen EroÄŸlu, son yıllarda aşı çalışmalarına da ağırlık verildiÄŸini, 2011'de 7 bin 200 olan aşılı ceviz fidanı üretimi miktarının ise 2014'te 53 bin 405 olduÄŸunu aktardı.

EroÄŸlu "Ceviz Eylem Planı kapsamında yapılan ve yapılacak ceviz Ã¼retimi ve aÄŸaçlandırma çalışmaları neticesinde ülkemiz artık ceviz ithal eden bir ülke olmak yerine ihraç eden bir ülke durumuna gelecek" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

2012-2016 yıllarını kapsayan eylem planı ile baÅŸta orman köylüsü olmak üzere kırsal alanda yaÅŸayan bütün vatandaÅŸların refah seviyelerinin artırılması hedefleniyor.

Bu çalışmalarla ayrıca sosyo-ekonomik kalkınma ile yeni iş ve istihdam alanlarının oluşturulmasına da katkı sağlanacak.