Kategoriler

Yenile

Acil servislerdeki yoÄŸunluk kameralarla tespit edilecek

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, acil servislerdeki yoğunluğun belirlenebilmesi ve ona göre tedbir alınabilmesi için yeni bir program üzerinde çalışıldığını belirterek, "Kameralar aracılığıyla acilde girişte hasta sirkülasyonu tam olarak görülecek. Yoğunlaşma başlıyorsa program, başhekim, sağlık müdürü, vali ve bizleri uyaracak. Biz de gerekli tedbirleri alacağız." dedi.

Demircan, Down Sendromlu Filistinli Muhammed et-Tavil ve ailesini, Bakanlık Sıhhiye Yerleşkesi'ndeki makamında kabulü sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hastanelerin acil servislerine ilişkin yeni uygulamaya dair haberlerin hatırlatılması üzerine Demircan, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Demircan, çalışmaların tamamlanmasının ardından bunun tanıtımının yapılarak kamuoyuna duyurulacağını anlatarak, şu anda çok detaylı bilgi vermeyeceğini dile getirdi.

Acil servislerin, sağlık hizmetinde en önemli alanlardan biri olduğuna dikkati çeken Demircan, şunları kaydetti:

"Aciller, bizim için sağlık hizmetinin en önemli vitrini. İnsanımızın da orada rahat ve uygun bir şekilde hizmet alması lazım. Hizmeti verenlerin de büyük yoğunluk ve baskı altında kalmaması lazım.

Biz, acillerde giderek artan bir yoğunluk gelişiyorsa bundan ilgili yerlerin haberdar olmasını istedik. Bu ilgili yerler de o hastanenin başhekimi, o ilin sağlık müdürü ve valisi, Bakanlığın üst düzey yönetim kadrosu olarak genel müdürlerimiz, müsteşar yardımcılarımız, müsteşarımız ve Bakan olarak ben."

- "Program şu anda deneme aşamasında"

Bu kapsamda bir program geliştirildiğini ifade eden Demircan, "Acillerin merkezi yeri olan girişi ve kayıt yerinde akıllı kameralarla yoğunlaşma bize haber verilecek. Program buna imkan verecek. Kameralar aracılığıyla acilde girişte hasta sirkülasyonu tam olarak görülecek. Yoğunlaşma başlıyorsa, program, başhekim, sağlık müdürü, vali ve bizleri uyaracak. Biz de gerekli tedbirleri alacağız. Başhekim arkadaşımız, acildeki sıkışıklığı ortadan kaldırmak için servislerden takviye yapacak, gerektiğinde komşu hastanelerden takviye yapılacak ya da komşu hastenelere hastalar sevk edilecek." diye konuştu.

Vatandaşların sağlık hizmetini alırken yoğunluktan dolayı bir sıkıntı yaşamasını istemediklerini, bunun için de bir çalışma başlattıklarını ifade eden Demircan, programın şu anda deneme aşamasında olduğunu söyledi. Demircan, "Şu anda 10-15 hastaneye ulaştık. Bu elbette yoğun çalışan hastanelerde olacak, tüm hastanelerde değil. Yoğunluğu artan hastaneleri, bu şekilde takibe alacağız." açıklamasında bulundu.

- "Türkiye'nin yapmaya çalıştığı şey, insanlığın vicdanıdır"

Bir gazetecinin, "İsrail askerlerine tokat atan bir kız çocuğu vardı, önce çocuk daha sonra da annesi, kuzeni gözaltına alındı. Sonra Milli Eğitim Bakanları da bu çocuğun ömür boyunca hapis yatacağını bildirdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Demircan, bunun zulümden başka bir şey olmadığını söyledi.

Demircan, bunun hiçbir kelimeyle izah edilemeyeceğini dile getirerek, "Bu tamamen bir zulümdür. İnsanların, düşüncelerini ortaya koyabilmelerinin önüne her türlü şekilde engel konmuştur. Kaldı ki hayat hakları bile ayaklar altına alınmış. Zulümle abad olunmaz, zulümle devlet olunmaz. Bu zulmün mutlaka bir gün ortadan kalkacağına inanıyorum. İnsanlık, bunu kabul etmeyecektir. Türkiye'nin yapmaya çalıştığı şey, insanlığın vicdanıdır. Zulüm ve adaletsizliğe karşı olacağız ve mücadele edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.