Kategoriler

Yenile

ABD, Irak'a asker göndermeyecek

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Amerikan Ordusu'nun OrtadoÄŸu'daki operasyonlarından sorumlu ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) Florida-Tampa'daki ana karargahını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Ä°ster Irak ister Suriye'de olsun, bu teröristler El Kaide'nin zaten bildiÄŸi bir ÅŸeyi öğrenecekler, biz ne diyorsak yaparız. Kolumuz uzundur. EÄŸer Amerika'yı tehdit ederseniz, kaçacak hiçbir yeriniz olmayacak. Eninde sonunda sizi bulacağız" dedi.

"Bunun sadece Amerika'nın savaşı olmadığını ve olmayacağını" belirten Obama, "Son 10 yılda öğrendiğimiz şeylerden biri, Amerika'nın kesin bir farklılık yaratabileceği. Ancak şu noktada net olmak istiyorum; Irak'a konuşlandırılan Amerikan güçlerinin muharip misyonu yok ve olmayacak. Kendi ülkeleri için bu teröristlere karşı savaşan sahadaki Irak güçlerine destek verecekler" diye konuştu.

Ãœste görevli askerlere hitaben, "Sizin BaÅŸkomutanınız olarak, sizi ve silahlı güçlerimizin geri kalanını Irak'ta yeni bir kara savaşına sokmayacağım" ifadesini kullanan Obama, sözlerine şöyle devam etti:

"Çok büyük çapta karadan konuÅŸlandırmaların yapıldığı son 10 yılın ardından, sahadaki ortaklarımıza destek olarak eÅŸsiz kabiliyetlerimizi kullanmak daha etkili, böylece kendi ülkelerinin geleceklerini güvenceye alabilirler. Bu, uzun vadede baÅŸarılı olacak tek çözüm.

Hava gücümüzü kullanacağız. Ortaklarımıza eÄŸitim ve ekipman saÄŸlayacağız. Onlara tavsiyelerde bulunacağız ve yardımcı olacağız. Bu savaşın ilgilendirdiÄŸi Ã¼lkelerden oluÅŸan geniÅŸ bir koalisyona öncülük edeceÄŸiz Ã§Ã¼nkü bu basitçe 'Amerika IŞİD'e karşı' durumu deÄŸil; bu, bölge halkının IŞİD'e karşı savaşı, dünyanın çocuklarımız adına daha iyi bir gelecek için IŞİD'in zalimliÄŸini reddetmesi.

Ancak bunu tek başımıza yapmayacağız. Åžunu öğrendik ki iÅŸleri tek başımıza yaptığımızda ve bu ülkelerin halkları bunu kendileri için yapmadığında, biz oradan ayrılır ayrılmaz aynı problemleri tekrar yaÅŸamaya baÅŸlıyoruz. Dolayısıyla iÅŸleri farklı ÅŸekilde yapmamız gerekiyor."

Bu nedenle son haftalarda bu çabalara yardımcı olmak için bir koalisyon inÅŸa etme gayreti içerisinde olduklarına iÅŸaret eden Obama, ÅŸu ana kadar 40'ı aÅŸkın ülkenin IŞİD'e karşı geniÅŸ çaplı harekata farklı alanlarda katkı sunduÄŸunu belirtti.

Obama, Amerikan istihbarat camiasının bu teröristlerce ABD topraklarına yönelik spesifik bir saldırı tehdidinin henüz tespit etmediğini de kaydetti.